Brødre

Det finnes nesten bare gode grunner for å skjule spor
Og det finnes historier vi ikke er lei av
Vi er bare redde for å fortelle dem

IMG_0231Brødre hadde premiere 1 september 2004 på Det Åpne Teater i Oslo (nå Dramatikkens Hus). Forestillingen ble laget for turné og reiste etter spilleperioden på Det Åpne Teater ut på en 4 uker lang turné i ungdomsskolen i Vest- Agder, og spitle 2 år på rad for  den kulturelle skolesekken i Oslo. Den ble også vist under Den Norske Barne og Ungdomsteaterfestivalen i Kristiansand.

Forestillingen er sett av ca 5000 publikummere og ble spilt ca 60 ganger.

Hva skjer når den verden du stoler på blir borte, og dine barndomsvenner ikke er det de gir seg ut for å være? Når den virkeligheten du kjenner vrenger innsiden ut?  5 barndomsvenner møtes igjen etter mange år. Alle har sin historie å fortelle, men noen forteller ikke hele sannheten. Så forsvinner en av jentene.

Brødre tar opp temaer som er aktuelle for ungdom: identitet, dobbelthet, svik og gjengmentalitet. Gjøgleri møter alvor. Angst møter lykke. Eventyr møter krim.

IMG_0187

Om forestillingens særegne formspråk, tegneseriemimen (band mimé) som Teater Joker etterhvert er blitt spesielt kjent for:
”Brødre” bygger på poesi, men ikke bare som litteratur. Også som kroppsspråk, bevegelse og bildespråk. Forestillingen vil nærme seg noe ungdom nå er godt kjent med: virtualitet. For Teater Joker benytter seg av en teknikk som er i slekt med det virtuelle: Bande mimée, serie-mime. Seriemime er en uttrykksform hvor utgangspunktet er et tomt rom, der de fem aktørene skaper alt som skjer, deres kropper og stemme danner reisverket for tilskuernes fantasi. Skuespillerene er både lydkulisser, scenografi, og karakterer. Uttrykksformen tar i bruk teknikker fra filmen med oversiktsbilder, spoling, sakte spilling, nærbilder og musikk. Bande mimée er en morsom, utfordrende og befriende teaterform, hvor tilskuerne må ‘delta’ for å bli med på illusjonene som blir skapt.

Medvirkende:

aFLyerfotoRegi og idé: Niels Peter Underland
Skuespillere: Jarl F. Bjørk, Guri Glans, Øystein Johansen, Astrid E. Sæterøy og Håkon Vego.
Produsent: Guri Glans
Tekster: Silje Vethal
Koreograf: Anne Bryn
Komponist. Kristine Bratlie
Kostymer: Inger Elise Bergum, Gine Marie Grov
Masker: Even Olsen og Ragnhild Gjems
Dramaturg/ped rådgiver: Åshild Vethal
Dramaturg fra DÅT: Carl Jørn Johansen

Forestillingen var en del av Norsk Scenekunstbruks reportoar.

SamarbeidsparterDet Åpne Teater, Høgskolen i Oslo

Forestillingen ble støttet av Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde og Norsk Skuespillerforbunds Fond for Frilansere