Teater Jokers historie

TEATER JOKER ble etablert i 1990 av Nina Carlheim Gyllensköld (S) og  Niels Peter Underland (N) for å produsere “SPREKKT” av Sandra  Mladenovitch i Paris. Forestillingen ble første gang vist 17. januar 1991 i Ski kommune.  Senere ble forestillingen spilt 28 ganger i Oslo, Fagerstad og  Stockholm.

 1990

“SPREKKT” av Sandra Mladenovitch med Nina Carlheim Gyllensköld (S) og Niels Peter Underland (N) Musikk: Tov Ramstad. Scenografi: Helene Sunde. Lysdesign: Henning Winger.

 1993

“ER DET NOEN HER”, en barneteaterforestilling i samarbeid med ATTACA  PANI, med Trond Erik Vassdal og Niels Peter Underland. Forestillingen ble spilt i Vest-Agder og Oslo området.

1994

“HUN” av Erling Kittelsen med Roger Hilleren, Celine Engebrigtsen,  Camilla Eeg, Marianne Apenæs, Kristin Søbstad, Anders Kippersund og Niels Peter Underland. Musikk: Josef Lanto. Scenograf: Lars ø. Ramberg. Lysdesign: Henning Winger. Regi: Michaela Granit (S). Forestillingen ble spilt i Oslo.

1994-1997

Teater Joker leide egne øvingslokaler på Sjokoladefabrikken sammen med Månefjes Prod. Der ble egne barneteaterdager arrangert, senere på Oslo Jazzhus.

 1995-1996

Teater Joker samarbeidet med Telemuseet i Oslo om en levendegjøring  av utstillingen. Teater Joker samarbeidet i teaterhappeningen “HELT FEIL TITTEL” på Stenersenmuseet i Oslo i 2000.

1996-2002

“HA DET PÅ BADET”, en barneteaterforestilling av Roger Hilleren med Niels Peter Underland/Helge Sveen og Roger Hilleren. Regi: Celine Engebretsen. Forestillingen har vært på turnè i hele landet over 400 ganger.

1997-2002:

“DØREN”, en klovneforestilling med Nina Carlheim Gyllensköld og Niels Peter Underland. Konsulenter regi: Hernand Gene (Argentina) og Mario Gonzalez (Frankrike). Forestillingen spilles i Sverige og Norge.

2000-2002:

“RIKE PER”, med Guri Glans, Asgeir Hjorthaug, Gunhild Pedersen , Peder Opstad, og Torgunn Wold/Elsa Aanensen. Kostymer: Cathrine Gåre Opstad. Regi: Niels Peter Underland. Forestillingen spilles over store deler av landet. Teater Joker samarbeider med Anita Tripicchio om forestillingene  “KLUSS MED KLÆR OG KLESKLYPER” og “MED RYGGSEKK OG BANANER”, spilt i  Sør-Norge med gjestespill på Island.

2003:

Dette året ble HANDO KJENDO laget, og hadde premiere 09 august. Den er en dramatisering       av Tore Renbergs barnebok med samme navn. Forestillingen åpnet Lille Scene på nye Black Box Teater, og gjestet bl.a. Porsgrun Internasjonale Teaterfestival, ”Telling Stories” festivalen i Iran, Barne og Ungdomsteaterfestivalen i Kristiansand, Avantgarden i Trondheim og Festspillene i Nord Norge. Historien om Hando og Kjendo ble sett av ca 30 000 publikummere i løpet av 320 forestillinger, og turnerte landet rundt. Regi var ved Anders Sundstedt, og utøverne var Guri Glans, Niels Peter Underland og Gunhild Aubert Opdahl/Ingri Enger Damon/Kari Ramnefjell. Aller siste forestilling ble spilt 2 september 2006 på Det Åpne Teater.

2004: 

Teater Joker produserer en forestilling for ungdom: BRØDRE med tekster av lyrikeren Silje Vethal. Den var en videreføring av tegneseriemimen fra Rike Per, men med et mørkere tema. Teater Joker ble også invitert til å delta på en internasjonal barnelitteraturfestival i Teheran i Iran for å spille Hando Kjendo og holde teaterworkshop for barn og unge. Vi dro dit og spilte to forestillinger for et begeistret publikum, og holdt workshop. Det ble en opplevelse for livet. Hando Kjendo fortsatte å turnere og Brødre ble spilt på ungdomsskoler i Vest-Agder og på Barneteaterfestivalen i Kristiansand.

2005:

Et lite hvileår for Teater Joker, selv om Hando Kjendo fortsatt ble spilt på turne i Norge.

2006:

TRILLEFOLKET hadde premiere på Black Box Teater i Oslo 26 sept 2006.  Forestillingen var basert på Tore Renbergs barnebok med samme navn, og hadde innen utgangen av året solgt turne for de neste 2 årene. Trillefolket var den første forestillingen Teater Joker innledet samarbeid med komponistduoen Geirmund Simonsen og Raymond Enoksen i Dreamscores.

 2007:

Våren 2007 turnerte Trillefolket for fullt, mens kompaniet gjorde forberedelser til høstens nye produksjon: HUNDRE VÆRELSER. Et stykke spesialskrevet for tegneseriemimeformen av Jesper Halle. Vi holdt audtion på Det Åpne Teater i begynnelsen av året, og fant 7 utøvere, med svært     forskjellig bakgrunn. Dramatikeren Kim Atle Hansen, regissør og skuespilleren Fredrik Hannestad fra Verk, Yngve Marcussen, Charlotte Grundt og unge Mario Bøckman sammen med kompaniets egne, Kari Ramnefjell, Haakon Strøm og Guri Glans. Vi fortsatte samarbeidet med komponistene i   Dreamscores og Christina Lovery laget kostymene. Forestillingen var en coproduksjon med Det Åpne Teater og hadde premiere under Samtidsfestivalen 2007.

2008:

Trillefolket spilte for fullt frem til forestillingen ble avsluttet med en avskjedsforestilling på Det Åpne Teater 23 august. Forestillingen var en enorm suksess, og etterspørselen var fremdeles stor da bestemmelsen ble tatt om å la Trillefolket hvile etter å ha turnert på kryss og tvers av Norge i 2 år. Totalt ble forestillingen vist 255 ganger og blitt sett av over 30.000 barn.

2009 :

BARON VON MUNCHHAUSENS SANNHETER hadde premiere 2 september 2009 under Samtidsfestivalen. Forestillingen var en coproduksjon med Det Åpne Teater.Den fikk strålende kritikker i Dagbladet, Dagsavisen og Klassekampen. Baronen har turnert med den kulturelle skolesekken i Oslo, Østfold, Akershus og Telemark Fylkeskommune. I tillegg har den gjestet en rekke festival i inn- og utland, og besøkt bl.a. Iran (hvor den fikk prisen for beste internasjonale forestilling) og Kina. Den er hittil spilt over 250 ganger, og turnerer fremdeles.

2010 :

Dukkeforestillingen TUTOMATEN  er basert på barnebok av Bjørn F. Rørvik, og hadde premiere på Litteraturhuset i Oslo 11 november 2010. Siden har den turnert med den kulturelle skolesekken i Oslo, Vest-Agder og Østfold. Den er også vist på en  lang rekke biblioteker, kulturhus og barnehager på Østlandet. Forestillingen er hittil vist over 100 ganger og spilles fremdeles.

2011 :

Jubileumsforestillinger- og markering på Litteraturhuset 9-11 september.

Teater Joker feiret 20 års jubileum, som skulle markeres med en ny, spesialskrevet forestilling av Jesper Halle, TRE SMÅ BRANNMENN. På grunn av manglende produksjonsstøtte ble forestillingen aldri realisert i full skala, men ble en iscenesatt lesning av stykket for å markere jubileet. Denne lesningen ble en stor suksess. Den fikk etter hvert sin egen form og ble til slutt invitert til Showbox-festivalen 2011.

Regi: Niels Peter Underland, med Ragnhild Hilt, Guri Glans, Kari Ramnefjell, Mats Eldøen, Stig Zeiner Gundersen, og Haakon Strøm, Musikk: Dreamscores

Festivaler de siste 10 år inkluderer Samtidsfestivalen (2007 og 2009), Festspillene i Bergen (2007), Festspillene i Nord-Norge (2005 og 2007), TRETE-festivalen i Sverige (2010), Assitej-festivalen (2004 og 2010), Porsgrunn Internasjonale Festival (1998, 2001 og 2004), ”Telling Stories”-festivalen i Iran (2004), ”The 18th International Theatre Festival for Children and Young Adults” i Iran (2011), og et besøk til Nanjing i Kina.