2017: året med de store opp- og nedturer!

2017 har vært et år full av kontraster.

Årets desiderte høydepunkt var selvfølgelig da vi sammen med Akershus Teater vant HEDDAPRISEN 2017 for beste barneforestilling med BRUNE. Vi er så uendelig stolt og glad for denne prisen, og har gitt oss fornyet pågangsmot og vilje!

Men mye annet har også skjedd.

Året begynte med et smell med oppsetningen av «Funiculi Funicula -en Operafabel» på Hallagerbakken skole. Dette er vårt faste samarbeid med Den Norske Opera & Ballett, hvor elever på en utvalgt skole i Oslo får opera på timeplanen. Prosjektet kulminerer i forestillingen «Funiculi Funicula» hvor profesjonelle opera-sangere, skuespillere, instruktør og orkester jobber sammen med barn på 5 trinn.

Prosjektet vant The International Opera Award 2015 for Accessibility.

Dette prosjektet avsluttet også året. Høsten 2017 var det elever på 5 trinn ved Lilleaker skole som fikk undervisning og satte opp forestillingen rett før jul.

Heldige oss som får jobbe med denne gjengen her, fra venstre bak: Trond Lindheim (arrangør og kapellmester), Haakon Strøm (Teater Joker), Gudrun Elisabeth Glette (instruktør fra Operaen og “mor” for prosjektet), Eivind Kandal (solist Operaen), Ragnhild Motzfeldt (instruktør og produsent fra Operaen). Foran fra venstre: Vigdis Unsgård (solist Operaen), Yngve Marcussen (Nattens Dronning og litt “vår”, dvs Teater Joker) og Kari Ramnefjell (Teater Joker)

Videre har det vært turné med både «Tutomaten», «Rebusløpet» og «Brune» i det langstrakte land både vår og høst.

Vi har spilt totalt 179 forestillinger:

BRUNE er vist 119 ganger i løpet av året, TUTOMATEN 57 ganger og REBUSLØPET 3 ganger.

Nesten 20.000 har sett våre forestillinger i 2017.

BRUNE har nå passert 200 spilte forestillinger siden premieren i 2016, mens TUTOMATEN reiser rundt på 8 året og har allerede passert 400 forestillinger! De fleste av forestillingene til BRUNE er vist gjennom den kulturelle skolesekken, men vi har også spilt en rekke åpne forestillinger i løpet av året. Bl.a : Rogaland Teater, Akershus Teater, Teaterdagene på Lillehammer, Appelsinia Festivalen og Hamar Teater. Alle forestillingene med reven og grisungen har vært åpne forestillinger på biblioteker og kulturhus rundt i landet.

I juni hadde vi verksted på Dramatikkens Hus med vårt nye prosjekt “Versailles” (arbeidstittel) med nyskrevet tekst av Jesper Halle. Et prosjekt vi gleder oss enormt til å jobbe videre med!

I tillegg til våre forestillinger så har vi holdt en rekke kurs og workshops, og vårt samarbeid med Yu Theatre i Nanjing, Kina,  fortsetter å utvikle seg.

I november reiste kunstnerisk leder Niels Peter Underland og daglig leder Kari Ramnefjell tilbake til Kina. Vi startet vårt opphold med en 4 dagers workshop med kinesiske skuespillere i Nanjing. Målet med denne workshopen var å finne skuespillere til en kinesisk versjon av BARON VON MUNCHHAUSENS SANNHETER! Vi har nå plukket ut 5 skuespillere (3 menn og 2 kvinner), og planlagt premiere er satt til mai 2018. Dette blir veldig gøy!
Vi dro også til landsbyen Xuiy, hvor vi holdt en to dagers workshop for barn i landsbyen. Dette er en del av Heart Wing Project, hvor vi bruker tegneseriemime i arbeid med fattige og foreldreløse barn. Barna var i alderen 4-12 år.  Som del av Heart Wing Project besøkte vi også Xijie barneskole i Nanjing, som er av skolene hvor instruktører Teater Joker har lært opp underviser i tegneseriemime. Elevene på Xijie barneskole består hovedsaklig av barn av fattige bønder som jobber i byen. Vi deltok i tillegg på en konferanse på Nanjing University om teater i undervisning av barn. Niels Peter Underland holdt hovedinnlegget på konferansen, om vår erfaring og bruk av tegneseriemime i arbeid med barn og unge.

Her er skuespillerne som skal være med i den kinesiske BARON VON MUNCHHAUSEN! 

Vi har knyttet til oss en rekke andre fantastiske mennesker i vårt ensemble:

Skuespillerne Jens Smith Wergeland, Patrick Børjesson, Gard Pedersen og tekniker Håkon Oxaas Karlsen i «Brune». Kim Helge Strømmen, Kristin Indahl og Christoffer Hag Maure har tatt over stafettpinnen på strålende vis i dukkeforestillingene «Tutomaten» og «Rebusløpet». I “Versailles” har vi hatt gleden av å knytte til oss Yngve Marcussen, Preben Rongve, Ingrid Rusten og Ingri Enger Damon (som steppet inn på veldig kort varsel: HURRA!)

Vårt siste tilskudd er Amalie Sofie Jensen som skal alternere med Kari Ramnefjell i “Brune”, samt være med i vårt nye prosjekt med arbeidstittel “Versailles” av Jesper Halle.

Dette har som sagt vært et år med store opp- og nedturer. Heldigvis så har det vært flest oppturer, men noen slag for baugen har vi fått med gjentatte avslag fra blant annet Norsk Kulturråd som ikke har støttet våre prosjekter siden 2012. Men vi dveler ikke ved det negative, og retter blikket opp og frem!! Vi har mange spennende prosjekter foran oss, folk som heier på oss, og en fantastisk “stab” med skuespillere, teknikere, scenografer, komponister, publikummere og mange andre som gjør oss til det kompaniet vi er og som vi er så uendlig stolt over!

Med dette vil vi takke alle for året som har gått, og gleder oss til å ta fatt på 2018!!!

Kari, Niels Peter, Guri og Haakon 😀